Založ si blog

Nostalgy

 nostaly

 

Hľadala ju  v knihách, ale nenašla ju. Hľadala ju vo filme, ale nenašla ju. Hľadala  ju v reálnom život . Hľadala  ju v ľuďoch a našla len prázdne srdcia. Žiaden náznak. Ani len náhodou. Hľadala ten pocit, ktorý v nej ostal odvtedy sa s ním stretla prvýkrát. Bolo to čosi magické, čo v nás zostáva odvtedy, keď spravíme niečo, čoho sa bojíme. Čosi ako prvý krôčik, alebo prvá jazda na bicykli od uja za rohom s obitými kolenami ako nezrelá hruška. Presne tak sa občas cítila. Občas mala pocit, že všetko je len sen a ona sa o chvíľu zobudí,  a zistí že sa nič nestalo. Sen,  ktorý sa možno vráti a možno nie.

   Hľadala ho už len pre ten pocit, ktorý v nej zanechal. Bola to akási kliatba, či túžba zažiť niečo, čo sa netýka tejto galaxie. Žiadna červená knižnica, ani nič podobné. Len pocit, pre ktorý by bola ochotná zomrieť. Tu, a teraz, neexistuje nič včerajšie, ani zajtrajšie. Len Ona a On a celá galaxia bola práve ich vlastníctvom a nech sa stane čokoľvek, ich už nič nerozdelí. Nebol to sen, nebola to realita. Len  pocit…. Ukrytý v koreňoch vysokých drevín, divých mačiek a makových kvetov, zviazaný kytičkou duchu nesmrteľnosti dvoch milencov. Stále to bol iba pocit, že sú viac ako priatelia, ale menej, ako by si v skutočnosti priali. Dýchali svetlo nepoškvrnených hviezd a vôňu dažďa presiaknutého jazmínovými kríkmi. Vo vrecku držali gaštany a voňali kvety rozkvitnutej čerešne na sídlisku, kde bola iba jedna jediná. Tam kde neumierali pocity, ani pohľady, iba tiene boli zradné a ničili intimitu ich mileneckej zóny.  Pocit, že sa to už nikdy nezopakuje ju privádzal do šialenstva. Pocit ničomnosti a výnimočnosti jediného okamihu na svete. Pocit rozporuplnosti a hnevu z nemilosti krutého času, ktorý sa nedal zastaviť a neumožnil ránu predznamenať účel ich stretnutia. Pocit trpký, že čosi sa nedá zastaviť a že sa čoskoro skončí niečo, čo nemalo meno, zrodené v slnkom zaliaty deň.  Pocit. Že chcelo umrieť niečo bez mena pred tvárami dvoch bytostí z galaxie menom Zem. Svetlá kričali, Orion bol mŕtvy a noc zostarla. Už nebola mladá.  Ale stále tu bol on. Ten pocit ľahkosti a dotyku o ktorý ich okrádal spánok.

    Hľadali hviezdy, ktoré spadli na Zem, keď sa zrodila ich láska. V diaľke bolo 1500 milión svetiel , no ona videla iba jedno jediné. V očiach svojho milenca. Onedlho však zhasli. Našla v nich len čosi stvrdnuté a chladné ako mesačný lávový kameň. Hľadali tie kvapky dažďa, ktoré nespadli z neba kvôli nim, ale premenili sa na pokorné slzy. Hľadali zapadnuté slnko, ktoré vyšlo iba kvôli nim a hrialo ako spojenec všetkých milencov na Zemi. Hľadala ten pocit, pre ktorý, by bola ochotná zastaviť čas, vstať z popola a začať odznova.  Tie nevypovedané slová a myšlienky, ktoré už nikdy nič nevráti späť. A tiež ten pocit medzi sľubom a pýchou, ktorý sa v tej chvíli stratil v údolí premárnených šancí. Pocit blízky bláznovstvu a ešte bližší láske, v nepoškvrnenom snehu, ktorý padal z neba i v detských spomienkach, ktoré boli vzdialené ako najbližší kontinent, ku ktorému je cesta rovnako nezmyselná a večná a bolesť komplikujúca život. Hľadala ten pocit, keď nemožno už ani oprať spomienky, presne tak ako nemožno vzkriesiť k životu zvädnuté kvety.

      Hľadala ten pocit. Ktorý by nebol iba bolesťou duše… Zrazu ho mala a všetko sa jej zdalo také nezmyselné a nepotrebné ako zimné oblečenie v lete. Ako keď dosiahneme čosi, po čom sme dlho túžili, no v danom okamihu to už pre nás nemá význam… Ona verila svojim pocitom…Možno boli nezmyselné, ale boli iba jej….Stále to bol iba ….POCIT, že láska je to, čo ľuďom chýba…….

 

 

Duše zo secondhandu II.

14.08.2016

Táto doba nás núti, aby sme boli perfektné manželky, milenky, perfektné matky, úžasné dcéry, čo pomáhajú svojim rodičom a súrodencom, nápomocné kamarátky a ešte lepšie kolegyne, ale to nestačí, pretože občas musíme vedieť pomôcť aj sebe, nielen druhým. Táto doba nás núti aby sme boli perfekcionisti. Ale ako sa má človek vzchopiť, keď mu realita rozbíja to, v [...]

Láska a iné závislosti

20.01.2016

Láska a iné závislosti Skutočný príbeh o tom, že alkoholizmus neničí iba závislého, ale predovšetkým ľudí čo sa mu snažia pomôcť a nachádzajú sa v tesnej blízkosti. Čoraz viac sme obklopení ľuďmi, o ktorých netušíme, že majú problém. Smejú sa tak isto ako my, dýchajú rovnaký vzduch a venujú sa rovnakým činnostiam ako bežní ľudia. Je takmer nemožné [...]

Instantná láska

20.07.2014

Ak ste single a hľadáte lásku, porozhliadnite sa po online zoznamovacích portáloch. Možno sa vám nepodarí hneď nájsť si životného partnera, no zaručene sa nebudete nudiť. Internetové zoznamky sú v dnešnej dobe najpraktickejšou a najrýchlejšou cestou, ako sa dvaja ľudia môžu zoznámiť. Zlatých rybiek sa tam občas pohybuje toľko, že nemusíte byť ani zdatným [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 54521x
Priemerná čítanosť článkov: 4956x

Autor blogu

Kategórie