Založ si blog

Staroby sa nedožiješ Slovák, iné nerieš!

 staroba

Naši predkovia sa zdravšie stravovali a menej aj jedli. Naša generácia je odchovaná na polotovaroch, ktoré sú napustené mnohými éčkami a inými konzervačnými látkami. Nehýbeme sa, veľa jeme, občas fajčíme a pijeme alkohol viackrát týždenne. Konzumácia jedla  z našich bežných obchodov však nemôže priniesť nič dobré. Napichané kuracie mäso, hygienické odchýlky v hypermarketoch, pitie vody z plastových fliaš, prihrievanie jedla v mikrovlnke, striekané ovocie, fluoridové pasty a človek ani nevie ako ľahko sa mu odkrojí zo zdravia.  Nevieme, čo jeme, lebo väčšina vecí je dovážaná zo zahraničia. Čo je ale úplne najhoršie, dôchodku sa v súčasnosti nedožije čoraz väčší počet ľudí. A čísla neúprosne stúpajú. Len počas leta zomreli v mojej obci dvaja muži pod 55 rokov na infarkt. Nie je to len o jedle. Psychika má obrovský podiel tiež. Doba je ťažká, ľudia si závidia, o peniazoch a platoch každý zaryto mlčí, alebo sa baví len cez zuby. Zakázaná téma. Ľudia páchajú aj samovraždy a veľa ľudí na ňu aspoň pomyslí.  Tí, čo ostávajú nažive, prežívajú dobrovoľnú tajnú popravu. Všetko, takmer celý svet podlieha matematike, aj keď si to neuvedomujeme. Všetko je nalinkované, vypočítané. Autobusy, pošty, školy, banky.  Každý, kto má prácu, snaží sa zubami nechtami o ňu neprísť a udržať si ju čo najdlhšie. Nech je to akákoľvek práca.

 

Moja blízka priateľka tvrdí, v dnešnej dobe pije každý a kto nepije, má horší problém. Mnohokrát bola a stále je jej najobľúbenejšou frázou veta: „Staroby sa nedožiješ, iné nerieš, nikdy nevieš kedy príde tvoj čas?!“. Myslela tým, asi toľko, že človek si ma v ťažkých časoch užívať aspoň odtiaľ- potiaľ, a čo najlepšie ako sa dá bez riešenia vecí, ktoré na Slovensku vlastne ani nemajú riešenie.  Som úprimne zvedavá, že čo sa stane so Slovenskom o pár rokov, keďže okrem záporného prirodzeného prírastku väčšinu populácie tvoria starci a deti. Kto bude na nich robiť? Mladí ako ja odchádzajú do zahraničia, lebo ich milovaný štát na nich zvysoka kašle. A oni, ak sa usadia v inom štáte, nikdy sa už nevrátia. Boli by hlúpi. Dnešné dôchodky učiteľov po odrobení tridsiatich rokov sa pohybujú okolo tristo eur. Svet má do činenia nielen s hypotekárnou či finančnou krízou, ale aj s krízou civilizácie. V jej priebehu sa naplno ukázala ekonomická i morálna zvrátenosť viacerých stránok globalizácie. Celý svet žije na dlh, všetko sa točí okolo peňazí. Preto má dnes aj Amerika obrovský problém, Ale najväčšia kríza ešte len o pár mesiacov príde. Zlyhávanie nášho finančného systému je odrazom všeobecného zlyhávania nášho hospodárskeho systému a zlyhávanie hospodárskeho systému zase odzrkadľuje problémy našej spoločnosti. Európske vlády si po celé desaťročia požičiavali viac, než si mohli dovoliť, aby udržali sociálny štát. Do neba vynášaný európsky spoločenský model bol dlho postavený na úvere a progresívnej politike. Dnes potrebuje Eurozóna nenávratne zmenu. Dnes je otázne ako a kedy sa podarí štátom Eurozóny vyriešiť otázky, ktoré sú pre Európu Damoklovým mečom. Som úprimne zvedavá ako na tom bude Slovensko o pár rokov. Dožijeme sa teda záchrany, alebo nás súčasná situácia o niekoľko rokov pochová?

 

 

 

Duše zo secondhandu II.

14.08.2016

Táto doba nás núti, aby sme boli perfektné manželky, milenky, perfektné matky, úžasné dcéry, čo pomáhajú svojim rodičom a súrodencom, nápomocné kamarátky a ešte lepšie kolegyne, ale to nestačí, pretože občas musíme vedieť pomôcť aj sebe, nielen druhým. Táto doba nás núti aby sme boli perfekcionisti. Ale ako sa má človek vzchopiť, keď mu realita rozbíja to, v [...]

Láska a iné závislosti

20.01.2016

Láska a iné závislosti Skutočný príbeh o tom, že alkoholizmus neničí iba závislého, ale predovšetkým ľudí čo sa mu snažia pomôcť a nachádzajú sa v tesnej blízkosti. Čoraz viac sme obklopení ľuďmi, o ktorých netušíme, že majú problém. Smejú sa tak isto ako my, dýchajú rovnaký vzduch a venujú sa rovnakým činnostiam ako bežní ľudia. Je takmer nemožné [...]

Instantná láska

20.07.2014

Ak ste single a hľadáte lásku, porozhliadnite sa po online zoznamovacích portáloch. Možno sa vám nepodarí hneď nájsť si životného partnera, no zaručene sa nebudete nudiť. Internetové zoznamky sú v dnešnej dobe najpraktickejšou a najrýchlejšou cestou, ako sa dvaja ľudia môžu zoznámiť. Zlatých rybiek sa tam občas pohybuje toľko, že nemusíte byť ani zdatným [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 54527x
Priemerná čítanosť článkov: 4957x

Autor blogu

Kategórie